De kans is groot dat jouw klanten een mening over jouw product of dienst hebben waar jij momenteel niks vanaf weet. En dat is zonde! Klantfeedback kan ervoor zorgen dat je pijnpunten opspoort en de wensen en behoeften van jouw klant leert kennen. Met deze informatie blijf je niet continu tegen hetzelfde probleem aanlopen en kan je op verschillende gebieden de volgende stap zetten. In dit artikel laten we je zien hoe je klantfeedback meet en daarmee je klanttevredenheid verhoogt. Laten we eerst eens beter begrijpen wat klantfeedback precies is.  

Wat is klantfeedback?

Klantfeedback, ook wel bekend als customer feedback, klantrespons of klantreactie, verwijst naar de informatie, meningen, suggesties, beoordelingen en opmerkingen die klanten geven over je product, dienst, bedrijf of algemene klantervaring. Het is de reactie van klanten op hun interacties met je bedrijf en kan worden verzameld via verschillende kanalen, zoals enquêtes, reviews, sociale media, e-mails, telefonische gesprekken, persoonlijke gesprekken en een feedbackzuil.

Het verzamelen en analyseren van klantfeedback is van cruciaal belang voor jou als bedrijf, omdat het je in staat stelt om inzicht te krijgen in de behoeften en verwachtingen van je klanten. Het stelt je ook instaat om eventuele problemen, zwakke punten of gebieden voor verbetering te identificeren. Op basis van deze feedback kun je je producten en diensten aanpassen en je klantenservice verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot een betere klanttevredenheid, loyaliteit en een concurrentievoordeel. En dat is toch wat je uiteindelijk wilt?

Het effectief beheren van klantfeedback en het reageren op klanten toont ook aan dat je als bedrijf betrokken bent bij je klanten en waarde hecht aan hun mening, wat de klantrelaties kan versterken en het vertrouwen in het merk kan vergroten. Door een cultuur van luisteren naar klanten te bevorderen, kun je je als bedrijf aanpassen aan veranderende behoeften en trends, wat essentieel is in een competitieve markt.

Waarom feedback vragen aan klanten?

Het vragen om feedback aan klanten is voor een bedrijf een verstandige strategie om verschillende redenen. Hoe beter je de wensen en behoeften van je klant weet hoe beter je deze wensen en behoeften kan bedienen.

 

Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het verzamelen van feedback van klanten:

 

  1. Klanttevredenheid verbeteren: Feedback van klanten geeft inzicht in hun ervaringen met het product of de dienst. Het stelt het bedrijf in staat om eventuele tekortkomingen of problemen te identificeren en aan te pakken, waardoor de algehele klanttevredenheid kan worden verbeterd.
  2.  
  3. Product- en dienstontwikkeling: Feedback van klanten kan waardevolle ideeën en suggesties opleveren voor het verbeteren of ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Klanten kunnen unieke inzichten bieden die moeilijk te achterhalen zijn via interne processen.
  4.  
  5. Klantloyaliteit bevorderen: Door feedback te vragen en oprechte aandacht te tonen voor de mening van klanten, kunnen bedrijven laten zien dat ze betrokken zijn bij hun klanten. Dit kan de klantloyaliteit vergroten en klanten aanmoedigen om bij het bedrijf terug te blijven komen.
  6.  
  7. Concurrentievoordeel: Bedrijven die luisteren naar feedback en zich aanpassen op basis van de behoeften van hun klanten, kunnen zich onderscheiden van concurrenten. Dit kan leiden tot een positieve reputatie en een sterkere positie in de markt.
  8.  
  9. Problemen snel aanpakken: Feedback biedt de mogelijkheid om eventuele problemen of klachten van klanten snel op te sporen en op te lossen. Het snel reageren op klantfeedback kan escalatie van problemen voorkomen en de relatie met de klant herstellen.
  10.  
  11. Mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten zijn eerder geneigd hun positieve ervaringen te delen met anderen. Door feedback te verzamelen en verbeteringen aan te brengen op basis van die feedback, vergroot een bedrijf de kans op positieve mond-tot-mondreclame, wat kan bijdragen aan een grotere klantenkring.
  12.  
  13. Inzicht in klantbehoeften: Door feedback te verzamelen, kan een bedrijf een dieper inzicht krijgen in de behoeften en voorkeuren van zijn klanten. Dit helpt bij het aanpassen van producten en diensten aan de specifieke eisen van de klant.

 

Al met al is het vragen om feedback van klanten een waardevolle strategie voor bedrijven om hun prestaties te verbeteren, klanttevredenheid te vergroten en een concurrentievoordeel te behalen. Het stelt bedrijven in staat om beter te begrijpen wat hun klanten willen en nodig hebben, en biedt hen de mogelijkheid om zich aan te passen en te groeien in lijn met die behoeften.

Hoe verzamel je klantfeedback?

Er zijn verschillende methodes om klantfeedback te verzamelen.De beste methode verschilt per soort bedrijf, soort klant en wat voor feedback je van je klant wil hebben.

De meest voorkomende methodes om klantfeedback te verzamelen hebben wij voor je opgesomd:

  1. Enquêtes: Stuur enquêtes via e-mail, website pop-ups of sociale media om specifieke vragen te stellen over de producten, diensten of algemene tevredenheid van de klant. Er zijn verschillende aanbieders voor het maken van een online enquête. Voor een beperkt aantal vragen en respondenten is dat gratis, maar voor een klanttevredenheidsonderzoek heb je eigenlijk altijd een betaald account nodig. Surveymonkey en Survio zijn websites die een prima enquêtetool aanbieden. Onderzoekdoen.nl heeft zich gespecialiseerd in het meten van klantfeedback en biedt naast een enquêtetool ook ondersteuning van onderzoekers bij het opstellen de juiste vragen en analyseren van de data om tot waardevollere conclusies te komen.    
  1. Reviews en beoordelingen: Moedig klanten aan om reviews en beoordelingen achter te laten op je website, sociale media of externe reviewplatforms.
  2.  
  3. Klantenservice-interacties:  Monitor en registreer klantenservice gesprekken om te begrijpen welke problemen klanten ervaren en welke feedback ze geven.
  4.  
  5. Social media-monitoring: Houd sociale media-kanalen in de gaten om directe feedback van klanten te krijgen en te reageren op vragen of opmerkingen.
  6.  
  7. Focusgroepen: Organiseer focusgroepen met een groep klanten om diepgaande feedback te verzamelen over specifieke producten, diensten of toekomstige plannen.
  8.  
  9. Online communities: Creëer een online community waar klanten ideeën kunnen delen, vragen kunnen stellen en met elkaar in contact kunnen komen.
  10.  
  11. Net Promoter Score (NPS): Meet de NPS van je bedrijf door klanten te vragen hoe waarschijnlijk het is dat ze je aanbevelen aan anderen.
  12.  
  13. Webanalyse: Gebruik tools voor webanalyse om het gedrag van klanten op je website te volgen en inzicht te krijgen in hun interacties.
  14.  
  15. A/B-testen: Test verschillende aspecten van je producten of website om te zien hoe klanten reageren op veranderingen
  16.  
  17. Feedback op locatie verzamelen: Je krijgt de meest waardevolle feedback van je klanten als je direct na de ervaring om hun mening vraagt. Door een feedbackzuil op locatie te plaatsen geef je jouw klanten op een snelle, laagdrempelige en prettige manier de kans om feedback te geven terwijl de ervaring nog vers in het geheugen zit.

 

Het is belangrijk om klantfeedback regelmatig te verzamelenen te analyseren. Zorg ervoor dat je openstaat voor feedback, reageert op klantenvragen en klanten op de hoogte houdt van de maatregelen die je neemt op basis van hun suggesties en opmerkingen. Dit zal helpen om een positieve relatie met je klanten op te bouwen en je producten en diensten te verbeteren.

 

Hoe verhoog je de tevredenheid van je klanten met klantfeedback?

Het is voor elk bedrijf gigantisch belangrijk om feedback van je klanten te verzamelen en die feedback te gebruiken om je product of dienst te verbeteren. Als je dit continu doet, zoals Laserkliniek Zwolle doet, dan blijf je hetgeen watje aan je klant aanbiedt verbeteren aan de hand haar behoefte. Dit zal ervoor zorgen dat je je klanttevredenheid verhoogt en daarmee de groei van je bedrijf stimuleert.

Kortom: Je klanttevredenheid verbeter je door twee herhalende stappen te ondernemen.

 

1.    Verzamel zo veel mogelijk waardevolle feedback van je klanten over je product of dienst

2.    Gebruik deze feedback om je product of dienst te verbeteren

 

Door dit te blijven doen, zorg je ervoor dat je je klanttevredenheid verhoogt en daarmee een aanbod creëert waar jouw klanten meer tevreden over zijn dan hetgeen wat je concurrenten aanbieden.  

Klantfeedback meten met de feedbackzuil

Omdat wij weten hoe belangrijk het is om klantfeedback te meten, hebben wij een product ontworpen om dit zo goed mogelijk te doen.

De feedbackzuil biedt jouw klanten een snelle, laagdrempelige en prettige manier om feedback voor jou achter te laten. Dit resulteert in meer feedback wat direct na de ervaring gegeven wordt. Wat uiteindelijk leidt tot waardevollere inzichten over de wensen en behoeften van jouw klant. Deze waardevolle gegevens kun je vervolgens gebruiken om je klanttevredenheid te verhogen. En dat is iets waar iedereen tevreden van wordt!